Stap 5: De hoekstenen oplossen

Moving on! Als het goed is heb je nu een geel kruis als startpositie. Maar, mogelijk zitten de hoekblokken niet op de juiste plek. Wat we gaan doen is de hoekstenen naar de juiste positie plaatsen. Het is daarbij niet noodzakelijk dat de hoekstenen ook al op de juiste manier gedraaid staan. Dat lossen we op in de volgende stap.

Bekijk je kubus goed en zoek naar de juiste hoeksteen. Onderstaande afbeeldingen laat duidelijk zien wanneer de hoeksteen goed is geplaatst en wanneer nog niet.

rubiks kubus oplossen, hoekstenen oplossen


Dit hoekblok zit goed.

Ongeacht hoe je hoekblok gedraaid zit, je ziet dat de kleuren overeenkomen met de centrumvlakken.

rubiks kubus oplossen, hoekstenen oplossen


Dit hoekblok zit niet goed.

Je ziet dat hier de kleuren van het hoekblok niet overeenkomen met de centrumvlakken.


Duidelijk toch? Ga op zoek naar de hoeksteen die op de juiste plek zit (dat kan er één zijn, alle 4 of soms nog geen enkele). De hoeksteen die al goed zit, plaats je in de hoek rechtsboven (gezien vanaf je F, je frontface, ofwel het knipperende blok in de afbeelding hierboven). Als er nog niet één op de juiste plek zit, maakt het niet uit welke hoeksteen aan de front face zit. Met 1x het algoritme zorg je ervoor dat er in ieder geval één op de juiste plek komt. Dat algoritme is als volgt:

Algoritme: U R U’ L’ U R’ U’ L

Wat er gebeurt met het algoritme, is dat je alle stenen een positie op laat schuiven, behalve je hoeksteen rechtsboven (gezien vanaf F, je frontface). In theorie hoef je dit algoritme niet vaker dan 2x te doen om op de juiste positie uit te komen.

Alle hoekstenen op de juiste plek? Dan gaan we verder met het draaien van deze hoekstenen naar de juiste positie.


of bekijk alle stappen op één pagina.