Stap 1: Een wit kruis maken

We starten met het maken van een wit kruis.

Om het witte kruis te maken, zoek je als eerste het witte centrumvlak. Vervolgens ga je op zoek naar de vier hoekblokken. Hierbij is het belangrijk dat je de hoekblokken plaatst op de plek die aansluit bij het centrumblok van de middelste laag.

Wacht. Laat het me uitleggen met behulp van twee visuals.

rubiks kubus oplossen, wit kruis maken

Hier is het witte kruis op de juiste manier gevormd.

Let op dat het witte / rode hoekblok zowel met het witte centrum klopt, als met het rode centrum. Ook bij het witte / blauwe hoekblok is dat het geval. Dit klopt dus prima .

rubiks kubus oplossen, wit kruis maken

Hier is het witte kruis niet op de juiste manier gevormd.

Let op dat het witte / rode hoekblok aansluit op het blauwe centrumblok. Hetzelfde geldt voor het witte / blauwe hoekblok, dat aansluit op het rode centrumblok. Dat klopt dus niet.

Het makkelijkst is om het witte kruis te vormen door het witte centrumvlak altijd op dezelfde plek te houden, namelijk de bovenkant of (jawel) de up face.

Ga vervolgens op zoek naar randblokken. Het geeft niet als je soms een juist geplaatst randblok verplaatst om een nieuwe op de goede plek in te draaien, als je er maar voor zorgt dat je het randblok terugdraait.

In tekst kan ik je niet veel meer uitleggen dan dit. Wat je merkt is dat als je hier lang genoeg mee oefent, je vanzelf de logica van de Rubiks Kubus leert begrijpen en dat je hier vanzelf handiger in wordt. Succes!

Als het goed is ziet je Rubiks Kubus er nu als volgt uit:

rubiks kubus oplossen, wit kruis maken

of bekijk alle stappen op één pagina.