Rubiks Kubus Oplossen voor beginners

Rubiks Kubus Oplossen in AI
Een fictieve Rubiks Kubus Oplossen

Introductie van de Rubiks Kubus

De Rubiks Kubus, ook bekend als de magische kubus, is een populaire puzzel bestaande uit een kubusvormig frame met verschillende gekleurde vakjes. Het doel van het spel is om de kubus te draaien en de vakjes opnieuw te rangschikken, zodat elke zijde van de kubus één kleur heeft.

De geschiedenis van de Rubiks Kubus gaat terug tot 1974, toen professor Ernő Rubik uit Hongarije het ontwerp bedacht. Hij wilde een object creëren dat mensen zou uitdagen en stimuleren om hun ruimtelijk inzicht en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen. In 1980 werd de Rubiks Kubus wereldwijd gelanceerd en groeide al snel uit tot een fenomeen met miljoenen verkochte exemplaren over de hele wereld.

Wat de Rubiks Kubus zo fascinerend maakt, is de combinatie van visuele en tactiele stimulatie. Het draaien en manipuleren van de kubus vereist concentratie, logisch denken en strategie. Het oplossen van de kubus kan een uitdagend proces zijn, maar biedt ook talloze voordelen voor beginners.

Zelf aan de slag?

Begin vandaag nog met het oplossen van de Rubiks Kubus

Waarom de Rubiks Kubus oplossen?

Het oplossen van de Rubiks Kubus biedt verschillende voordelen, zowel mentaal als persoonlijk. Ook als beginner is het slim om de Rubiks Kubus te leren oplossen. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten overwegen om deze puzzel uit te dagen.

Rubiks kubus oplossen voor beginners: waarom?

 • Mentale uitdaging: Het oplossen van de Rubiks Kubus is een mentaal uitdagende activiteit die je cognitieve vaardigheden traint. Het vereist probleemoplossend denken, ruimtelijk inzicht en geduld.
 • Ontwikkelingspotentieel: Door regelmatig te oefenen met het oplossen van de kubus, kun je je concentratievermogen, geheugen en probleemoplossende vaardigheden verbeteren. Deze vaardigheden kunnen ook van toepassing zijn op andere aspecten van het leven.
 • Ontspanning en stressvermindering: Het oplossen van de Rubiks Kubus kan ook een ontspannende activiteit zijn. Het kan helpen om je geest te focussen en stress te verminderen, vergelijkbaar met het effect van puzzelen of meditatie.
 • Plezier en voldoening: Het gevoel van voldoening dat je krijgt wanneer je de Rubiks Kubus oplost, is onbeschrijfelijk. Het is een bron van plezier en voldoening om een complexe puzzel te overwinnen.

Kortom, het oplossen van de Rubiks Kubus is niet alleen een leuke activiteit, maar het biedt ook talloze mentale voordelen. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met de kubus, het oplossen ervan kan een lonende uitdaging zijn die je geestelijke capaciteiten stimuleert.

Het leren van de basisbewegingen

Voordat je verder gaat met Rubiks Kubus oplossen voor beginners, is het belangrijk om de basisbewegingen van de kubus te leren. Deze bewegingen vormen de bouwstenen voor het oplossen van de kubus.

De fundamentele bewegingen van de Rubiks Kubus zijn:

 • Draaien van een zijde met de klok mee
 • Draaien van een zijde tegen de klok in
 • Draaien van een zijde twee keer om zijn as

Om deze bewegingen te oefenen, volg je onderstaande stapsgewijze instructies:

 1. Houd de Rubiks Kubus met één hand vast, zodat je duim op de U-laag rust.
 2. Draai de bovenste laag met de klok mee met je andere hand.
 3. Draai de bovenste laag tegen de klok in om terug te gaan naar de startpositie.
 4. Draai de bovenste laag twee keer om zijn as met de klok mee.

Oefen deze bewegingen totdat je ze comfortabel kunt uitvoeren. Dit zal je helpen bij het oplossen van de Rubiks Kubus.

Het oplossen van de eerste laag

Het oplossen van de eerste laag van de Rubiks Kubus is een belangrijke stap in het oplossingsproces. Het legt de basis voor het oplossen van de rest van de kubus.

Volg onderstaande stappen om de eerste laag van de Rubiks Kubus op te lossen:

 1. Kies een kleur en zoek naar de randstukken met die kleur.
 2. Zoek naar de hoekstukken met dezelfde kleur als de randstukken.
 3. Plaats de hoekstukken op de juiste positie door ze naar de bovenste laag te verplaatsen.
 4. Plaats de randstukken op de juiste positie door ze naar de middelste laag te verplaatsen.
 5. Draai de bovenste laag totdat alle rand- en hoekstukken op de juiste plaats zitten.

Met deze instructies en tips voor beginners kun je succesvol de eerste laag van de Rubiks Kubus oplossen.

Methoden voor het oplossen

Als je net begint met het oplossen van de Rubiks Kubus, zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken. In deze sectie zullen we drie populaire methoden bespreken: de beginnersmethode, de Fridrich-methode en andere bekende methoden.

Rubiks Kubus Oplossen voor beginners

Een eenvoudige methode om te beginnen met het oplossen van de Rubiks Kubus is de beginnersmethode. Deze methode is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te begrijpen, ideaal voor mensen die nieuw zijn in het oplossen van de kubus.

Om te beginnen met de beginnersmethode, volg je deze stappen:

 1. Oplossen van het witte kruis: Plaats de witte randstukken op de juiste positie om een wit kruis te vormen.
 2. Oplossen van de witte hoeken: Plaats de witte hoekstukken op de juiste positie om een volledig witte laag te vormen.
 3. Oplossen van de middelste laag: Plaats de randstukken van de middelste laag op de juiste positie en draai ze indien nodig.
 4. Oplossen van het gele kruis: Vorm een geel kruis op de bovenste laag door de gele randstukken op hun plaats te draaien.
 5. Oplossen van de gele hoeken: Plaats de gele hoekstukken op de juiste positie en draai ze indien nodig.
 6. Oplossen van de laatste laag: Draai de randstukken van de laatste laag totdat de kubus volledig is opgelost.

De beginnersmethode is een geweldige introductie tot het oplossen van de Rubiks Kubus en kan je helpen de basisprincipes te begrijpen. Naarmate je meer ervaring krijgt, kun je overstappen naar geavanceerdere methoden zoals de Fridrich-methode.

Zelf aan de slag?

Begin vandaag nog met het oplossen van de Rubiks Kubus

Fridrich-methode

De Fridrich-methode is een geavanceerdere methode die wordt gebruikt door veel ervaren kubusoplossers. Deze methode is sneller dan de beginnersmethode, maar vereist meer oefening en het leren van specifieke algoritmen.

De Fridrich-methode bestaat uit verschillende stappen:

 1. Kruisvorming: Vorm een kruis op de onderste laag met de juiste kleuren.
 2. F2L (First Two Layers): Los de eerste twee lagen op door het combineren van rand- en hoekstukken.
 3. OLL (Orientation of the Last Layer): Draai de bovenste laag zodat alle randstukken correct zijn georiënteerd.
 4. PLL (Permutation of the Last Layer): Verplaats de hoek- en randstukken op de bovenste laag naar hun juiste posities.

De Fridrich-methode is complexer dan de beginnersmethode, maar kan je helpen om de Rubiks Kubus sneller op te lossen. Het vereist echter veel oefening en het leren van verschillende algoritmen.

Andere populaire methoden

Naast de beginnersmethode en de Fridrich-methode zijn er nog andere bekende methoden voor het oplossen van de Rubiks Kubus. Deze methoden kunnen variëren in complexiteit en benadering.

Enkele andere populaire methoden zijn:

 • Roux-methode
 • Zbigniew-methode
 • Petrus-methode

Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het kan interessant zijn om verschillende methoden uit te proberen en te zien welke het beste bij jou past. Sommige methoden kunnen sneller zijn, maar moeilijker te leren, terwijl andere methoden gemakkelijker te leren zijn, maar meer tijd in beslag nemen.

Experimenteer met verschillende methoden en ontdek welke methode het beste werkt voor jou. Het oplossen van de Rubiks Kubus vereist geduld, oefening en doorzettingsvermogen, dus wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen!

Tips en strategieën

Het oplossen van de Rubiks Kubus kan een uitdagende maar lonende ervaring zijn. Om je te helpen sneller en efficiënter te worden, volgen hier enkele handige tips en strategieën:

Efficiëntie verbeteren

 • Gebruik vingertrucs: Leer verschillende technieken om de kubus sneller te draaien, zoals het gebruik van meerdere vingers of het toepassen van specifieke bewegingen.
 • Oefen lookahead: Probeer vooruit te kijken naar de volgende stappen terwijl je de huidige stappen uitvoert. Dit helpt je om tijd te besparen en efficiënter te werken.
 • Minimaliseer onnodige bewegingen: Analyseer elke stap zorgvuldig en vermijd onnodige bewegingen die je tijd kunnen kosten. Probeer elke beweging doelgericht te maken.

Veelvoorkomende fouten vermijden

 • Vermijd verwarring van notaties: Zorg ervoor dat je de juiste notaties gebruikt en geen fouten maakt bij het beschrijven van kubusbewegingen. Dit voorkomt verwarring tijdens het oplossen.
 • Volg de stappen nauwkeurig: Het is belangrijk om elke stap in de oplossingsmethode nauwkeurig te volgen. Sla geen stappen over of voer ze in de verkeerde volgorde uit.
 • Oefen regelmatig: Het oplossen van de Rubiks Kubus vereist oefening en geduld. Blijf regelmatig oefenen om je vaardigheden te verbeteren en fouten te vermijden.

Doorzettingsvermogen ontwikkelen

Het oplossen van de Rubiks Kubus kan frustrerend zijn, vooral in het begin. Hier zijn enkele tips om doorzettingsvermogen te tonen:

 • Stel realistische doelen: Begin met kleine doelen en werk geleidelijk aan naar meer complexe oplossingen. Dit helpt je gemotiveerd te blijven en een gevoel van voldoening te ervaren.
 • Vier kleine successen: Elke keer dat je een stap of een laag oplost, vier je succes. Dit motiveert je om door te gaan en het uiteindelijke doel te bereiken.
 • Zoek ondersteuning: Sluit je aan bij online gemeenschappen of zoek mede-Rubiks Kubusliefhebbers om ervaringen en tips uit te wisselen. Samen leren en groeien kan motiverend zijn.

Met deze tips en strategieën ben je goed op weg om een ervaren Rubiks Kubus oplosser te worden. Blijf oefenen, wees geduldig en geniet van het proces!

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om de Rubiks Kubus op te lossen?

De tijd die nodig is om de Rubiks Kubus op te lossen kan variëren, afhankelijk van het niveau van de persoon. Voor beginners kan het oplossen van de kubus enkele minuten tot enkele uren duren. Naarmate je meer ervaring krijgt en vertrouwd raakt met de verschillende methoden, kun je je tijd aanzienlijk verkorten. Er zijn mensen die de kubus in minder dan een minuut kunnen oplossen! Het belangrijkste is om geduldig te blijven en regelmatig te oefenen.

Is de Rubiks Kubus oplossen moeilijk?

Het oplossen van de Rubiks Kubus kan in het begin uitdagend lijken, maar met oefening is het zeker haalbaar. Het leerproces vereist concentratie, ruimtelijk inzicht en patroonherkenning. Door de basisbewegingen te leren en gebruik te maken van beproefde methoden, kun je stap voor stap de kubus leren oplossen. Het is belangrijk om niet ontmoedigd te raken als je aanvankelijk moeite hebt. Met doorzettingsvermogen en consistentie zul je merken dat je steeds beter wordt en uiteindelijk de kubus kunt oplossen.

Welke kubus moet ik kopen als beginner?

Voor beginners is het aan te raden om te beginnen met een standaard 3×3 Rubiks Kubus. Deze kubus is het meest bekend en er zijn talloze bronnen en tutorials beschikbaar om je te helpen bij het oplossen ervan. Het is ook een goed idee om een betaalbare kubus van goede kwaliteit te kopen, zodat je soepel kunt draaien en oefenen zonder frustratie. Er zijn verschillende merken die populaire 3×3 kubussen aanbieden, zoals Rubiks Brand, MoYu en QiYi. Kies een kubus die past bij je budget en begin met het verkennen van de fascinerende wereld van de Rubiks Kubus!

Rubiks Kubus Gemeenschap

Als je eenmaal de basis van het oplossen van de Rubiks Kubus onder de knie hebt, wil je waarschijnlijk deel uitmaken van de Rubiks Kubus gemeenschap. Deze gemeenschap bestaat uit enthousiaste kubusliefhebbers van over de hele wereld die hun passie delen en elkaar ondersteunen. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt profiteren van de Rubiks Kubus gemeenschap.

Online bronnen en communities

Er zijn talloze online bronnen en communities voor Rubiks Kubusliefhebbers waar je waardevolle informatie, tips en trucs kunt vinden. Deze websites, video-tutorials en forums bieden een schat aan kennis en expertise. Hier zijn enkele populaire online bronnen:

 • Websites: Er zijn verschillende websites gewijd aan het oplossen van de Rubiks Kubus. Ze bieden stapsgewijze instructies, algoritmen en strategieën om je vaardigheden te verbeteren.
 • Video-tutorials: Op platforms zoals YouTube kun je talloze video-tutorials vinden die je laten zien hoe je de Rubiks Kubus kunt oplossen. Deze tutorials bieden visuele begeleiding en kunnen erg nuttig zijn voor beginners.
 • Forums: Er zijn diverse online forums waar je kunt communiceren met andere kubusliefhebbers. Hier kun je vragen stellen, problemen bespreken en tips delen. Het is een geweldige plek om jezelf onder te dompelen in de wereld van de Rubiks Kubus.

Zelf aan de slag?

Begin vandaag nog met het oplossen van de Rubiks Kubus

Het belang van online gemeenschappen voor ondersteuning en inspiratie kan niet genoeg worden benadrukt. Door lid te worden van deze gemeenschappen kun je in contact komen met gelijkgestemde mensen, nieuwe vriendschappen sluiten en waardevolle kennis opdoen.

Competities en evenementen

Als je je vaardigheden naar een hoger niveau wilt tillen, kun je overwegen deel te nemen aan Rubiks Kubus-competities en lokale evenementen. Deze wedstrijden brengen kubusliefhebbers samen van over de hele wereld om hun oplosvaardigheden te tonen. Het is een geweldige kans om jezelf uit te dagen, nieuwe technieken te leren en nieuwe mensen te ontmoeten.

Er zijn verschillende soorten competities, zoals snelheidsoplossen, éénhandig oplossen en blind oplossen. Of je nu een beginner bent of al gevorderd bent, er is altijd een categorie die bij jouw vaardigheidsniveau past.

Lokale evenementen, zoals kubusmeetings en bijeenkomsten, bieden ook een geweldige gelegenheid om andere kubusliefhebbers in jouw omgeving te ontmoeten. Deze informele bijeenkomsten zijn perfect om nieuwe vrienden te maken en ervaringen uit te wisselen.

Kortom, de Rubiks Kubus gemeenschap is een levendige en ondersteunende gemeenschap waar je kunt leren, groeien en plezier kunt hebben. Of je nu online bronnen gebruikt of deelneemt aan competities en evenementen, je zult merken dat de Rubiks Kubus gemeenschap een geweldige plek is om je passie voor de kubus te delen.

Conclusie: Rubiks Kubus Oplossen voor beginners

Om samen te vatten hebben we in dit artikel verschillende aspecten van het oplossen van de Rubiks Kubus besproken. Hier zijn de belangrijkste punten die we hebben behandeld:

 • De Rubiks Kubus is een populaire puzzel bestaande uit draaibare zijden met gekleurde vlakken.
 • We hebben de geschiedenis en populariteit van de Rubiks Kubus besproken, waardoor je een beter begrip hebt van deze iconische puzzel.
 • Het oplossen van de Rubiks Kubus biedt talloze voordelen, zoals het verbeteren van je probleemoplossend vermogen en het ontwikkelen van mentale vaardigheden.
 • We hebben verschillende methoden behandeld om de Rubiks Kubus op te lossen, inclusief een eenvoudige beginnersmethode en de geavanceerdere Fridrich-methode.
 • Daarnaast hebben we tips en strategieën gedeeld om efficiënter te worden in het oplossen van de Rubiks Kubus en veelvoorkomende fouten te vermijden.
 • Ook hebben we informatie gegeven over de tijdsduur voor het oplossen van de Rubiks Kubus en welke kubus het meest geschikt is voor beginners.
 • Tot slot hebben we gewezen op online bronnen, gemeenschappen en competities waar je als Rubiks Kubusliefhebber aan kunt deelnemen.

Met deze kennis ben je goed uitgerust om zelf aan de slag te gaan met het oplossen van de Rubiks Kubus voor beginners. Onthoud dat doorzettingsvermogen en plezier essentieel zijn tijdens dit proces. Het kan een uitdaging zijn in het begin, maar oefening en het stellen van nieuwe doelen zullen je vaardigheden verbeteren.

reactie 0

Nieuw wereldrecord Rubiks Kubus Oplossen: 3.13 seconden!

Max Park wereldrecord rubiks kubus oplossen

Max Park, die je kan kennen van de documentaire over de Rubiks Kubus, heeft een nieuw wereldrecord gevestigd voor het oplossen van de rubiks kubus. In slechts 3.13 seconden wist Max Park de rubiks kubus op te lossen.

Het jonge talent van 21 jaar lost de Rubiks Kubus snel op. Waarschijnlijk nog sneller dan de tijd die je nodig hebt om deze zin te lezen.

Video van het wereldrecord rubiks kubus oplossen

Gelukkig staat ook deze keer de recordpoging op video. Bekijk hoe Max Parks de Rubiks Kubus razendsnel oplost:

Fastest Rubik’s cube 3×3 WR (3.13) sec WORLD RECORD – YouTube

Speedcuben werkt als therapie voor Max

Toen Max op jonge leeftijd gediagnosticeerd werd met matige tot ernstige autisme, realiseerden Schwan en zijn vrouw Miki zich dat hun zoon langdurige zorg nodig zou hebben. Naast zijn motorische uitdagingen heeft Max moeite met sociale communicatie.

Op zijn negende raakte Max geïnteresseerd in de Rubiks kubus die ze in huis hadden liggen.

Miki zag daar een kans en greep die meteen.

“Zijn moeder dacht dat het als een hulpmiddel kon dienen om de interactie tussen haarzelf en Max te bevorderen en zijn vingerkracht te ontwikkelen”, zei Schwan.

Ze leerde hoe ze de kubus kon oplossen door filmpjes op YouTube te kijken, zodat ze het aan Max kon leren. Binnen een paar dagen had Max de puzzel opgelost. Op zijn tiende nam hij deel aan zijn eerste snelcubewedstrijd in het centrum van Los Angeles.

“Max lichtte meteen op”, zei Schwan. “Hij leek op een kind dat zijn stam had gevonden.”

Sindsdien heeft de wereld van het speedcuben hem de ruimte gegeven om zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen, aldus zijn vader.

Door de wedstrijden heeft Max geleerd om geduldig in de rij te wachten en naar de scheidsrechter te kijken om aan te geven dat hij klaar is. Hoewel Max nu een bekende snelcuber is geworden, zijn dat soort prestaties waar zijn familie het meest trots op is.

Toen Max in 2017 zijn eerste 3x3x3-record won op het Wereldkampioenschap, waren zijn ouders dolblij met een subtielere overwinning: terwijl hij op het podium stond, keek Max naar de andere winnaars om te zien hoe hij zijn certificaat omhoog moest houden voor het publiek. Dit moment werd vastgelegd in “The Speed Cubers”, een documentaire uit 2020 die het verhaal van Max volgt.

reactie 0

De Rubiks Kubus bestaat 48 jaar!

In 1974, vandaag 48 jaar geleden, gebruikte de Hongaar Ernő Rubik voor het eerst de Rubiks Kubus in zijn lessen. Er is niet direct één datum dat jaar te noemen waarop de Rubiks Kubus officieel is uitgevonden, daarom houden we hier de datum aan die Google ook heeft gekozen: 19 mei 1974.

Waarom die datum? De kubus heeft 519 triljoen (519,000,000,000,000,000,000) mogelijkheden. Daarom heeft Google besloten dat 5-19 (ofwel: mei, de 19de) dé datum is voor de Rubiks Kubus.

In 1975 nam Ernő Rubik overigens pas een octrooi op de Rubiks Kubus op ervoor te zorgen dat zijn uitvinding werd beschermd. Slim! Pas toen in jaren 80 de Duitse spellenmaker Tom Kremmer begon met de distributie van de Kubus, werd het een ware rage. Ondertussen zijn er wereldwijd al meer dan 400 miljoen kubussen verkocht.

Meer verdiepen over de Rubiks Kubus? Dan is de documentaire Speed Cubers een aanrader!

reactie 0

Handige pagina met overzicht van algoritmes voor het oplossen van een Rubiks kubus

Nieuw nieuw nieuw! Algoritmes zijn de sleutel tot het oplossen van de Rubiks kubus. Daarom heb ik een pagina gemaakt waar alle algoritmes staan uit geschreven. Op die manier heb je een overzicht van alle algoritmes.

Algoritmes leer je je uit je hoofd om een Rubiks kubus op te lossen. Een algoritme bestaat uit een reeks handelingen. Als je die handelingen op de juiste manier uitvoert, kom je stapje voor stapje dichter bij de oplossing van de Rubiks kubus.

Bekijk de pagina 👉 Algoritme oplossen Rubiks kubus.

reactie 0

Nieuw record in oplossen van drie Rubiks Kubussen tegelijkertijd

Wauw, dit 8-jarige talent uit India heft volgen het Guiness World Records de beste tijd op het oplossen van drie Rubiks kubussen met zijn handen en voeten tegelijkertijd. In nog geen anderhalve minuut lost hij alle drie de Rubiks kubussen op, wat ruim 6 seconden sneller is dan het vorige record.

Atharvna R Bhat loste de kubussen op 9 december in 2020 op. Met het record hoopt hij andere mensen te inspireren om ook de Rubiks kubus op te leren lossen.

Lees meer op The Indian Express.

Afbeelding van Rubiks Kubussen
reactie 0

Film over rubiks kubus in de maak

Dit is gaaf! Hollywood website The Wrap schrijft dat er een film in de maak is over de rubiks kubus. De film vertelt het verhaal achter de kubus. En hoe Ernö Rubik de kubus in de jaren 70 als lesmateriaal ontwikkelde.

De kubussen waren vooral in de jaren 80 enorm populair. Maar zoals we in de documentaire over rubiks kubus hebben kunnen zien, is het nog steeds enorm populair. Zowel voor amateurs als professionele oplossers van de rubiks kubus. Volgens cijfers van Forbes zijn er in de afgelopen veertig jaar ruim 450 miljoen rubiks kubussen verkocht.

Wanneer de film precies uitkomt is nog onbekend. De uitvoerend producent is Ashok Amritraj Hyde Park, die eerder in zijn carrière Ghostrider en The Boondock Saints produceerde. Naar alle waarschijnlijkheid wordt in dezelfde periode als de film ook een tv programma gelanceerd rondom de rubiks kubus.

Headerfoto door Fletcher Pride op Unsplash

reactie 0

Leestip: een portret van Ernö Rubik

Ernö Rubik, bron: Wealthy Persons.com

De bedenker van de Rubiks Kubus, Ernö Rubik (nu 76 jaar oud) is een bijzonder man. De Rubiks Kubus bracht hem roem, succes en veel geld.

De Volkskrant schreef een interessant artikel over zijn Rubiks Kubus, vanaf het moment dat hij het speelgoed bedacht in Hongarije (zijn thuisland, waar hij in 1944 is geboren) tot het internationale succes over de hele wereld. De Rubiks Kubus legde Erno geen windeieren, zijn vermogen wordt geschat op 110 miljoen dollar.

Erno had niet verwacht dat de Rubiks Kubus zo breed zou worden opgepakt door competitieve sport. De hele beweging van Speedcubes heeft Ernö Rubik niet aan zien komen. Om die reden heeft Erno zelf geen speedcubes ontwikkeld. Waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds van baalt.

Lees het hele artikel hier op de Volkskrant.

reactie 0

Kijktip: The Speed Cubers op Netflix

Feliks Zemdegs in de documentaire The Speed Cubers.

Leren hoe de pro’s een Rubiks Kubus oplossen? Bekijk de documentaire The Speed Cubers, die sinds kort op Netflix staat. In deze docu volg je de ontwikkelingen van Rubik’s Cube kampioenen Max Park en Feliks Zemdegs.

Trailer The Speed Cubers

Na het zien van de documentaire heb ik de meest recente records opgezocht. Feliks Zemdegs heeft sinds deze zomer de tweede plek met een 4.16 seconden. Max Park blijft met 4.40 op de 5de plek staan. De eerste plek is voor Yusheng Du met een indrukwekkende 3.47 seconden.

#NaamTijdNationaliteitCompetitie
1Yusheng Du3.47ChinaWuhu Open 2018
2Feliks Zemdegs4.16AustraliëAuckland Summer 2020
3Patrick Ponce4.24United StatesCubingUSA 2019
4Nicolás Sánchez4.38United StatesGA Cubers Feet Fest 2019
5Max Park4.40United StatesSacCubing V 2018
6Juliette Sébastien4.44FrankrijkSens Open 2019
7Tymon Kolasiński4.51PolenWarm Up Sydney 2019
8Jakub Kipa4.59PolenPolish Championship 2018
8SeungBeom Cho4.59KoreaChicaGhosts 2017
10Tanzer Balimtas4.64United StatesPennsylvania 2018

Zelf aan de slag? Begin bij stap 1 van Rubiks Kubus Oplossen.

reactie 0

Een nieuw wereldrecord: 4.2 seconden!

Wauw, ik was op zoek naar nieuwe updates en kwam erachter dat al in 2018 een nieuw record is gevestigd: slechts 4.22 seconden was er nodig voor het oplossen van de Rubiks Kubus. Het nieuwe record is in handen van de 22-jarige Feliks Zemdegs uit Australië.

Hij deed dat op een toernooi in Melbourne. Het oude record was sinds oktober in handen van een Zuid-Koreaan, die de Rubiks Kubus in 4,59 seconden had opgelost. 

Officieel erkend record

Het record van Zemdegs is erkend door de internationale bond die over kubuswedstrijden gaat, de World Cube Association. De beste Nederlander is Mats Valk. Hij loste in 2016 de kubus in 4,74 seconden op. Dat was een tijdje het wereldrecord, maar inmiddels staat Mats op de vierde plek.